Léon Wielaard vastgoedontwikkelaar | gemeente Rotterdam

Vastgoed ontwikkelen vraagt om ambitie en geduld

0 ·Leestijd: 3:35 minuten

Hoe bouw je aan een stad als Rotterdam? Hoe zorg je ervoor dat alle noodzakelijke functies er onderdak vinden. Maar dat niet alleen. Hoe ontwikkel je gebouwen zó dat ze de stad verrijken? Dat ze prettig zijn om te zien en erin te verblijven. Dat mensen in hun omgeving willen zijn.

Een vastgoedontwikkelaar houdt zich bezig met de realisatie van gebouwen, vanaf het eerste initiatief tot en met het gebruik. Een vastgoedontwikkelaar van de gemeente Rotterdam stelt zichzelf nog een extra doel. Zijn projecten moeten uiteindelijk meerwaarde opleveren voor de hele stad. Ze moeten bijdragen aan een betere stad.

'Met kleine ingrepen kun je soms een hele wijk tot leven brengen'

Waardecreatie

Vastgoedontwikkeling is dus meer dan stenen stapelen. Ook bij een solitair project zoals in de wijk Hilligersberg. Daar is in 2015 ‘Maxímaal’ geopend, een voorziening voor reguliere kinderopvang, gecombineerd met onderwijs en zorg voor kinderen met een geestelijke beperking. Met hoge ambities wat betreft architectuur en met duurzaamheid als bijzondere kwaliteit. Het resultaat is een omgeving waar de kinderen zich op hun gemak voelen. Waardeontwikkeling realiseren we ook gebiedsgericht, zoals op Katendrecht. Met relatief kleine ingrepen – met de aanpak van het Deliplein en de Fenixloods – zijn de randvoorwaarden gecreëerd om de hele wijk tot leven te brengen.

Bij alle ontwikkelingen is nadrukkelijk sprake van samenwerking met marktpartijen. Het succes van een project is afhankelijk van het enthousiasme en de professionaliteit van de partners, zowel tijdens het ontwerptraject als tijdens de uitvoering. Bij Maxímaal hebben we bijvoorbeeld intensief samengewerkt met Mark Kottmann van Stevens Van Dijck. Zijn bevlogenheid en betrokkenheid werkt aanstekend en heeft geleid tot groot wederzijds vertrouwen.

Bron: Ossip van Duivenbode

Timmerhuis

Helemaal uitdagend is natuurlijk de herontwikkeling van een grote binnenstedelijke locatie. Midden in de stad is eind 2015 het ‘Timmerhuis’ geopend. Aan de Meent, pal achter het oude stadhuis, stond vanaf 1953 het Stadstimmerhuis. Daar werden na de oorlog talloze stedenbouwkundige plannen gesmeed voor het nieuwe Rotterdamse stadshart. In de jaren ’70 vestigde er zich het stadskantoor. Maar het gebied leefde totaal niet. De Rotterdammers meden de plek.

In 2009 zijn alle gebouwen gesloopt om plaats te maken voor het spraakmakende ‘Timmerhuis’, naar een ontwerp van architectenbureau OMA. Het complex is groots, markant en herkenbaar. En toch tegelijk kleinschalig door het uiterlijk van een rots, met de twee ‘gepixelde torentjes’ die de grillige vorm bepalen. Behalve qua ontwerp spreekt er ook ambitie uit het feit dat hier het duurzaamste binnenstedelijke gebouw van Nederland staat. Het voldoet aan het internationale label BREEAM Excellent.

 

Dakterrassen

Bovenin bevinden zich 84 appartementen van verschillende omvang. Dankzij de opbouw in pixels hebben de woningen bijna allemaal een dakterras. Hier zit je middenin de stad op je eigen dak in de zon. Op de lagere verdiepingen is een gemeentekantoor gevestigd. Er werken 1.800 ambtenaren op een buitengewone en tegelijk goed bereikbare locatie in het centrum van de stad. In de plint tenslotte vind je publieksfuncties als het Museum Rotterdam, horeca en winkels. Bij het aantrekken van ondernemers hebben we ons steeds afgevraagd of hun activiteit bijdraagt aan een betere stad. Dat vroeg om visie en vooral om geduld. Met als resultaat dat je hier dus geen prijsvechters en ketenwinkels vindt, maar uitsluitend bijzondere en kwalitatieve formules.

'Waar vroeger geen mens kwam, bruist het nu van activiteit'

Opdracht geslaagd

Nu het gebouw er staat en functioneert, constateren wij dat het werkt. Waar vroeger geen mens kwam, bruist het nu van activiteit. Als er al een pand vrijkomt, is het meteen weer verkocht. Blijkbaar een goede belegging. Er zijn talloze rondleidingen met toeristen van over de hele wereld. Kennelijk hebben we hier met elkaar een gebouw neergezet dat iets toevoegt aan de stad en al niet meer weg te denken is. Wat dat betreft is onze opdracht dus meer dan geslaagd.

Vind je dit een interessant artikel? Deel het met je netwerk.

Reacties

Gerelateerde artikelen