Janpier Brands Voormalig directeur | Popcentrum 'Neushoorn'

Poptempel overtreft zichzelf

0 ·Leestijd: 3:45 minuten

Toen ik tien jaar geleden hoorde van de plannen voor een ‘poptempel’ in Leeuwarden, wilde ik er niets van weten. Een centrum waar alles op het gebied van popmuziek zou moeten plaatsvinden, was en is in mijn ogen een slecht idee. Toch werd ik de directeur…

‘Pop’ is om te beginnen niet iets wat je centreert, maar wat zich vrolijk en vrij door de hele stad beweegt en door zo’n beetje iedereen in de stad wordt beleefd. Pop gaat ook niet over muziek, maar eigenlijk over democratie. Het gaat over meedoen en meebeslissen, jezelf kunnen en mogen uitdrukken. Het woord ‘pop’ is niet voor niets een verkorting van het Engelse woord ‘popular’, dat zowel ‘populair’ als ‘van het volk’ betekent. Niets ‘centrum’ dus, maar alles, overal en iedereen!

Met ROC
Daarnaast dacht en denk ik dat een gesubsidieerd poppodium een uitstervend fenomeen is. Waarom zou de belastingbetaler bijdragen aan een ruimte die exclusief bedoeld is voor popmuziek, alleen op vrijdag en zaterdagavond open is, en waar de functie van de bezoeker vooral bestaat uit het kopen van bier en kaartjes?
Toch zag ik in september 2014 de vacature voor directeur van die poptempel in Leeuwarden. Toen ik die gelezen had wist ik dat dit was wat ik moest gaan doen. De reden was het concept van het geheel. Het nieuw te bouwen gebouw aan het Ruiterskwartier kende namelijk naast een podiumfunctie ook een schoolfunctie. De ruimte zou worden gedeeld met de creatieve opleidingen van ROC Friesland College, met in totaal ongeveer 400 studenten en 50 docenten.

'Overdag is er les, 's avonds wordt er geoefend'

Creatieve actie
Die combinatie geeft ongekende mogelijkheden, dat was me gelijk duidelijk. Een school verweven met een club! En zo zijn we, na een bijzonder en spannend bouwproces, met elkaar aan de slag gegaan. Inmiddels heette het podium ‘Neushoorn’, een naam met een apart verhaal. Op de begane grond zijn een café en twee zalen (capaciteit 250 en 750 personen), op de verdiepingen daarboven klaslokalen, geluidsstudio’s, dansstudio’s, oefenruimtes en mediaruimtes. Dankzij de gecombineerde functies van school en podium zijn dure vierkante meters in het hartje van Leeuwarden optimaal gebruikt: overdag school, na zessen en in het weekend door het podium. De hele dag, van 8 uur ’s ochtends tot middernacht, is er volop beweging en actie van creatieve jonge mensen. Door de bijzonder open houding van het Friesland College werd het ook mogelijk de ruimtes die normaal gesproken voorbehouden waren aan studenten, open te stellen voor iedereen die daar gebruik van wil maken.

Kristian Hoekman

Talentontwikkeling
Maar de samenwerking met het Friesland College inspireerde tot meer. Door de uitstekende faciliteiten richt ‘Neushoorn’ zich naast de organisatie van concerten en dansavonden ook op talentontwikkeling. In de studio’s en oefenruimtes kunnen producties worden voorbereid, die later op één van de podia in ‘Neushoorn’ te zien zijn. Studenten geluidstechniek en eventmanagement lopen stage in ‘Neushoorn’ en volgen onderwijs in de praktijk. Sommigen stromen door naar vrijwilligerswerk in de club. Het omgekeerde gebeurt ook: vrijwilligers ontdekken dat ze met wat ze het liefste doen ook een MBO diploma kunnen halen; ze worden student. Neushoorn is ook onderwijs gaan programmeren, met uitverkochte colleges van Erik Kessels en Leo Blokhuis. Maar ook heeft het ROC een aantal lessen toegankelijk gemaakt voor publiek. Zo waren een dozijn Leeuwarders aanwezig bij de poëzieles, samen met studenten. Ook met andere opleidingen in Leeuwarden wordt samengewerkt: studenten organiseren evenementen of gastcolleges. Met andere woorden: onderwijs is in het DNA van het podium gaan zitten.

'Je krijgt het gevoel dat je vanuit Leeuwarden de wereld kan veroveren'

Verbondenheid
Ik denk dat dit belangrijk is. Een goede plek in de stad waaraan je als inwoner kan bijdragen, is goed voor de stad. Ook voor een cultuurinstelling is het goed om samen met Leeuwarders te bepalen wat de moeite waard is om te organiseren. De netwerken van een podium helpen talent in de stad verder te komen en wat van de wereld te zien. Succesvolle lokale artiesten zijn een inspiratiebron voor een nieuwe generatie artiesten. Het zorgt voor verbondenheid met de stad en met elkaar, je krijgt het gevoel dat je vanuit Leeuwarden de wereld kan veroveren.
Door de samenwerking hebben ‘Neushoorn’ en het ‘Friesland College’ ook van elkaar geleerd. De samenwerking heeft geleid tot twee sterkere organisaties met een gezamenlijk doel. In korte tijd is ‘Neushoorn’ in Leeuwarden een begrip geworden. Een succesverhaal? Zeker. Maar ook kwetsbaar, zeker financieel. Belangrijk is dat ‘Neushoorn’ en het ‘Friesland College’ niet zijn gaan samenwerken vanwege efficiency, maar vanuit de inhoud. Een gedeelde visie op wat nodig is in de stad en de overtuiging dat meedoen en jezelf zijn belangrijke voorwaarden zijn van een democratische samenleving. We hebben de afgelopen tijd kunnen zien dat ook die waarden kwetsbaarder zijn dan we misschien wel dachten.

Zo overstijgt ‘Neushoorn’ het begrip poptempel. Gelukkig maar!

Vind je dit een interessant artikel? Deel het met je netwerk.

Reacties

Gerelateerde artikelen