Ruben Alosery Food facility designer

Schaftlokaal wordt Centre Court

0 ·Leestijd: 2:45 min.

Een ‘beter gebouw’ is een duurzaam gebouw. Daar zijn we het inmiddels wel over eens. Opdrachtgevers, architecten en bouwmanagers verkennen nog steeds nieuwe wegen en toepassingen. Maar heb je wel eens opgelet wat er allemaal is gebeurd in het bedrijfsrestaurant?

Het is al wel weer een tijdje geleden dat ik de medewerkers tussen de middag in hun schaftlokaal zag. Broodtrommeltje op schoot, thermoskan onder handbereik, een meegebrachte appel als toetje. Ik ben wel eens in zo’n lokaal geweest. Dat was een soort container op het dak van het bedrijf. ‘s Winters vroor het er, ‘s zomers liep het zweet je in de koffie.

 

Transformatie

In het spoor van steeds duurzamer bouwen heeft de vroegere schaftkeet een complete transformatie ondergaan. De kantine is een echt restaurant geworden. Dat gebeurde in de eerste plaats onder invloed van alle mogelijke nieuwe kantoorconcepten die zich laten samenvatten als ‘Het Nieuwe Werken’. Met veel ICT, plaatsongebonden werken en flexibiliteit. In Het Nieuwe Werken vervult het bedrijfsrestaurant de functie van ontmoetingsplaats. Dé locatie in het bedrijf voor eten en drinken, verbinden en elkaar treffen. Vergaderingen die vroeger in speciale vergaderruimten plaatsvonden, hebben plaatsgemaakt voor korte overlegmomenten in het restaurant.

‘In Het Nieuwe Werken vervult het bedrijfsrestaurant de functie van ontmoetingsplaats.'

Hardware

Maar niet alleen in het werken en denken zijn we bezig restaurants te verduurzamen. Ook in de techniek van de hardware volstrekt zich een revolutie. Neem bijvoorbeeld de afwasmachines. Doorgaans produceren die heel veel stoom die via een speciaal kanaal moet worden afgevoerd. De nieuwste machines vangen echter hun eigen warmte op, vernietigen de condens en hergebruiken de vrijgekomen energie. Dat laatste doen ook moderne koelkasten, als zij de vrijgekomen warmte terugbrengen naar de boiler.

 

Schakelen

De ontwikkeling van een bedrijfsrestaurant in een nieuw gebouw heeft een eigen dynamiek. Zo komen technische aspecten van de voorziening veel sneller in beeld dan vragen over de inrichting en functie ervan. Om het bouwproces te bespoedigen moeten in eerste instantie globale gegevens volstaan, op basis van het programma van eisen. In de loop van de bouw krijgt ook de inrichting van het restaurant vorm en kunnen meer gedetailleerde gegevens worden geleverd. Gedurende het hele proces moeten de ontwerper van het restaurant, de opdrachtgever en bouwmanager, dus soepel met elkaar kunnen schakelen.

Cateringconcept

Voor mij als food facility designer is duurzaamheid steeds het uitgangspunt bij het ontwerpen van een nieuw restaurant. Tegen die achtergrond hoor ik wat de opdrachtgever wenst en wil. Vervolgens ontstaat een cateringconcept. Met daarin de noodzakelijke oppervlaktes, ruimtes en cateringvoorzieningen. Gebaseerd op actuele kennis van duurzaamheid en wat de klant op welke manier in het restaurant wil aanbieden. De uitdaging is steeds dit concept te laten aansluiten op de meest actuele ontwikkelingen in bouwen, werken en techniek. Daarna – in het overleg met de architect – vloeit alles samen: design, functionaliteit en de inrichting van het restaurant.

‘In het moderne bedrijfsrestaurant is plaats voor een feestje en als het moet voor een traan.’

Werkcafé
Is het restaurant eenmaal een feit, dan lijkt het in de verste verte niet meer op de ouderwetse kantine met zijn broodjes kaas en ham, melk en soep, en de kroket met mosterd als hoogtepunt. Het resultaat is daarentegen een restaurant, dat zich nog het best laat typeren als ‘werkcafé’. Je kunt er op elk moment van de dag vers, gezond en lekker eten. Maar bovenal is het moderne bedrijfsrestaurant een plek waar medewerkers elkaar, maar ook hun klanten en leveranciers ontmoeten. De ambiance is aangenaam en tegelijk multifunctioneel: je kunt er verblijven in verschillende soorten omgevingen en sfeer. Voor een receptie of een feestje. Voor overleg of juist privé. En als het moet voor een traan…

Vind je dit een interessant artikel? Deel het met je netwerk.

Reacties

Gerelateerde artikelen