Marjon Swinkels Managing director | Nelissen ingenieursbureau

De gebruiker is de maatstaf

0 ·Leestijd: 2:30 minuten

Betere gebouwen… Kan het nog beter dan? Technisch gezien is er al heel veel bereikt. De PvE’s van tegenwoordig laten zien dat een opdrachtgever vaak goed weet wat hij wil. En de bouwbranche kan goed aan deze vraag voldoen. Maar toch…

Binnen ons bureau merken wij elke dag hoe de combinatie van installatietechniek en bouwfysica betere gebouwen oplevert. Beter dan wanneer iedereen zijn ‘eigen stukje’ had uitgewerkt. Door dus niet met oogkleppen op alleen naar de eigen discipline kijken, maar te weten wat er elders speelt. En simpelweg keuzes op elkaar af te stemmen. Dat moét wel leiden tot een meerwaarde en kwaliteitsverhoging. Uit ervaring weten wij dat dat ook zo is. Een brede kennis en visie leidt tot meer begrip, diepgaandere discussies en betere oplossingen. Maar wat is nu een ‘beter gebouw’? En wat zou het ‘beste gebouw’ eigenlijk zijn?

Goed

Een ‘goed’ gebouw is in mijn ogen een gebouw dat efficiënt en op een verantwoorde manier voldoet aan de vraag van de opdrachtgever. En dat is het geval als de gebruikers of bewoners het gebouw krijgen waar ze op hebben gehoopt. Onze taak is hiervoor te zorgen en dat ook nog eens voor elkaar te krijgen binnen het budget en binnen het tevoren vastgestelde tijdsbestek.

‘Een beter gebouw overtreft de hoop van de gebruikers’

Beter

Maar het kan beter. Een ‘beter’ gebouw is voor mij een gebouw waarin onze meerwaarde als installatietechnisch en bouwfysisch adviseur tot uiting komt. Wij hebben veel kennis en ervaring opgedaan bij andere gebouwen. Op basis daarvan kunnen wij de opdrachtgever attenderen op mogelijkheden die hijzelf misschien niet bedacht had, maar waardoor er een gebouw ontstaat dat beter is dan waar de gebruikers van tevoren op hadden gehoopt. Zo kan een gebouw bijvoorbeeld duurzamer zijn als de installatieomvang door bouwkundige verbeteringen beperkt wordt (denk aan een betere gebouwschil en minder koellast). Of doordat wij een ontwerp maken voor een opdrachtgever die een duurzaamheidsambitie heeft, maar niet exact weet welke mate van duurzaamheid hij wenst. Zo is er persoonlijk veel voldoening uit een beter gebouw te halen.

Best

Maar wat is dan het ‘beste’ gebouw? Je hoort wel eens: er kan er maar één de beste zijn. Maar daar ben ik het niet mee eens. Het beste gebouw is een gebouw met maximaal comfort voor iedere gebruiker. En aangezien elke gebruiker of bewoner uniek is, is ieder gebouw ook altijd maatwerk. En dus kunnen er meer dan één de beste zijn! Ik zie een trend waarbij het accent steeds meer komt te liggen op comfort voor de gebruiker, en dat vind ik een goede zaak. We maken een gebouw immers niet voor de buitenwereld of om een duurzaamheidslabel (bijv. BREEAM) in de wacht te slepen. We bouwen voor diegene die in het gebouw verblijft. Wanneer voelt een gebruiker (werknemer, bewoner, etc.) zich comfortabel?  Dan gaat het om een gezonde leef- en werkomgeving, voldoende individuele invloed op het binnenklimaat, veel licht en lucht, goede akoestiek. En dat je elke dag tevreden naar het werk en weer naar huis gaat.

‘Het beste gebouw biedt zijn gebruiker maximaal comfort’

Het is mooi dat wij door ons werk invloed kunnen uitoefenen op het welzijn en de gezondheid van mensen. Zo zorgen we met z’n allen voor een comfortabele én duurzamere samenleving die nog héél lang mee kan.

Vind je dit een interessant artikel? Deel het met je netwerk.

Reacties

Gerelateerde artikelen