©Bart van Hoek
Liesbeth van der Pol Dok architecten | Architect

Liesbeth van der Pol: “Een goed gebouw is mooi, duurzaam én functioneel”

0 ·Leestijd: 2:15 minuten

Je kunt een gebouw zien als een waardevol monument. Uiteraard kun je ook gaan voor vergroening en duurzaamheid. Maar ik vind van betere gebouwen dat ze in eerste plaats mooi moeten zijn.

Eigenlijk is het zo simpel. Wij mensen, met ons lichaam, kunnen nu eenmaal niet in de buitenlucht wonen. Wij hebben een omhulling nodig. De kunst is ervoor te zorgen dat mensen van die omhulling kunnen genieten. Dat ze als een slobberbroek om ons heen zit. Kortom dat we er prettig wonen. Dát is de opgave van de architectuur.

“Een goed gebouw laat heel veel toe.”

Fijn functioneren

Essentieel is hoe een gebouw is gemaakt, zodat jij je er fijn in voelt en je prettig functioneert. Het gaat er dus om hoe een kozijn een muur raakt, hoe een muur een dak draagt. Dat soort dingen. Niet ten dienste van de functionaliteit van het gebouw, maar met het idee voor ogen dat de mensen in dat gebouw beter gaan functioneren. Een goed gebouw laat heel veel toe, ook als het een andere functie of bestemming krijgt. In een goed gebouw wil iedereen wel zitten. Dus dat komt wel goed.

Lang staan

Dit idee van een goed gebouw laat zich ook doortrekken naar duurzaamheid. Een duurzaam gebouw is in de eerste plaats een gebouw dat lang meekan. Zo’n gebouw onderhoudt over langere tijd een relatie met de mensen die er komen en met de omgeving waarin het staat. De Taj Mahal is bij uitstek zo’n gebouw. Al meer dan vijfhonderd jaar een toonbeeld van pure schoonheid, eigenzinnig karakter en schitterend materiaalgebruik. Precies daardoor is dit bouwwerk duurzaam, ook al kun je dat niet van sommige destijds gebruikte materialen zeggen.

Materialen

Duurzaam is dus een gebouw dat lang meegaat. Daar wil ik als architect een bijdrage aan leveren. Mijn focus ligt bijvoorbeeld niet op energiebesparing. Ik vind dat we met het toepassen van de juiste materialen een heel eind kunnen komen. En ook dat is simpel. Een houten vloer is mooi, maar kost bomen en slijt vooral snel. Een hardstenen vloer kan net zo mooi zijn, moet misschien uit België komen, maar gaat vele malen langer mee. Als purplaten worden vervangen door wolplaten, à la. Maar dat zie ik nog niet gebeuren. Daarom isoleren we met behulp van grote luchtspouwen. En de ramen zijn van driedubbelglas.

“Dit gebouw is zo sterk en stevig dat het flexibel is.”

Bakstenen

Onlangs is in Zwolle de parkeergarage Katwolderplein geopend. Zes lagen, waarvan één ondergronds en vijf bovengronds, met ruimte voor meer dan 700 auto’s. Anders dan misschien verwacht hebben we de gevel niet met groen bekleed. De wanden zijn afgewerkt met bakstenen, gemetseld in een fraai patroon. Langs de rondingen kun je tot op het dak lopen, op zoek naar je auto. Op het dak liggen zonnepanelen. Maar wat het belangrijkst is: dit gebouw is zo sterk en stevig, ook van karakter, dat het juist daarom flexibel is. Je kunt er op den duur altijd iets anders van maken.

Opwaaiende zomerjurkjes

Aan de Amsterdamse Zuidas realiseren we een nieuw complex van 47 appartementen. Karakteristiek in het ontwerp zijn de terrassen die de associatie oproepen van opwaaiende zomerjurkjes. Ze hangen als grote groene zones aan het gebouw. Op het dak bevindt zich een grote kom, waarvan de wanden zijn bekleed met zonnepanelen. In de kom wordt regenwater opgevangen dat via een automatisch systeem zorgt voor de beregening van het groen in de terrassen. Zo hoeven de overwegend oudere bewoners hun planten geen water te geven. En wij zorgen ervoor dat het regenwater niet in het riool vloeit, maar direct het groen op deze locatie laat groeien.

Karakter

Deze en andere projecten laten zien hoe belangrijk wij het karakter van een gebouw vinden. Omdat een gebouw er voor lang moet kunnen staan, in relatie tot de mensen en de omgeving, moeten wij architecten het laden met karakter. Dat is precies wat we doen.

Fotografie Bart van Hoek

Vind je dit een interessant artikel? Deel het met je netwerk.

Reacties